Zlaté medaile roku 2023

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2023 - Desetidukát České republiky 2023 - Místo posledního...

2023 - Desetidukát České republiky 2023 - Místo posledního odpočinku

Desetidukát České republiky - Místo posledního odpočinku - Bitva na Moravském poli - rok 2023

Více informací


79 990Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Desetidukát České republiky - Místo posledního odpočinku - Bitva na Moravském poli - rok 2023

 

Autor : Horák Petr, Mgr.

Materiál : zlato - Au 986

Hmotnost : 34,91 g

Průměr : 42 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 100 ks

Emise : leden 2023

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

V roce 2023 vzdává tradiční Dukátová řada České mincovny hold Přemyslu Otakaru II. Reliéf zlatého desetidukátu připomíná místo jeho posledního odpočinku.

Když byl Přemysl Otakar II. v bitvě na Moravském poli poražen a zajat, nepřátelští vojáci se utrhli ze řetězu. Přestože ho měli ušetřit, ubili a ubodali ho k smrti, a nakonec mu jedním mocným sekem rozpůlili lebku. Nabalzamované tělo českého krále pak bylo vystaveno na veřejnosti, aby nebylo pochyb o tom, že skutečně padl. Jeho ostatky byly mnohokrát přemístěny, jenže vdova Kunhuta ani syn Václav II. pro ně nedokázali zajistit důstojné místo. Až Karel IV., který měl odkaz přemyslovských předků ve velké úctě, nechal svého praděda pohřbít v nové královské hrobce v katedrále svatého Víta. Přemyslovy kosti zde spočinuly pod náhrobní deskou se sochou rytíře ve zbroji, královském rouchu a s korunou na hlavě. Pomník z parléřovské huti tak připomněl, že Přemysl Otakar II. byl nejen velký panovník, ale také vojevůdce, který do bitvy osobně a bez zaváhání vedl těžkou jízdu…

Medailér Mgr. Petr Horák věnoval averzní stranu desetidukátu věrnému vyobrazení královy tumby z boku. Opis uvádí HROBKA PŘEMYSLA OTAKARA II. Doplňkovým motivem je rozeta z kláštera Zlatá Koruna, který král založil. Reverzní strana, jež je společná všem čtyřem ražbám Dukátové řady, pak předkládá panovníkovy relikvie. Jeho rozťatou lebku, pohřební korunu a latinský opis převzatý z tohoto klenotu – HIC SUNT OSSA OTACARI INCLITI REGIS BOHEMIE QUINTI (zde jsou kosti Otakara, slavného pátého českého krále).

Zlatá ražba, jejíž hmotnost činí desetinásobek hmotnosti jednoho dukátu, vychází v nákladu pouhých 100 kusů. Její specifikace jsou inspirovány prvorepublikovými Svatováclavskými dukáty.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.