Zlaté medaile roku 2023

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2023 - Zlatá medaile Československý rozhlas

2023 - Zlatá medaile Československý rozhlas

Zlatá medaile Zahájení pravidelného vysílání Československého rozhlasu - rok 2023

Více informací


39 990Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Zlatá medaile Zahájení pravidelného vysílání Československého rozhlasu - rok 2023

Autor: Fojtů Zbyněk, Ak. soch.

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 15,56 g

Průměr : 28 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká, číslovaná

Náklad : 99 ks!!!

Emise : květen 2023

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

V roce 2023 si připomínáme 100. výročí zahájení pravidelného vysílání Československého rozhlasu. Při této příležitosti vznikla půluncová zlatá medaile České mincovny, která je součástí volného cyklu nejkrásnějších nerealizovaných návrhů přihlášených do soutěží České národní banky.

Dne 18. května 1923, ve 20 hodin a 15 minut, začala pro Čechoslováky nová éra informovanosti a zábavy. Československo se stalo teprve druhou evropskou zemí, kde bylo zahájeno pravidelné rozhlasové vysílání, přičemž naše průkopníky předběhla jenom britská stanice BBC. Záznam premiérového živého vysílání neexistuje, neboť tehdy ještě nebyla k dispozici nahrávací technika, ale obsah programu je dobře znám. Po krátkém úvodním slovu následovala hudební čísla – československá hymna zahraná na trubku, vystoupení houslisty, cellisty, klavíristy i operní pěvkyně. Přidal se také promoklý štěkající pes – vysílalo se totiž z provizorních podmínek skautského stanu. Ten byl vztyčen vedle vysílače ve Kbelích a domovem Radiojournalu se stal na půldruhého roku. Vysílání se překotně rozvíjelo a vedle hudby nabídlo zpravodajství, předpovědi počasí, novinky z burzy či rozhlasové hry. V roce 1924 se uskutečnil první živý sportovní přenos, v roce 1925 pak první přímý přenos koncertu České filharmonie, bohoslužby a projevu prezidenta. Vysílalo se pro německou, maďarskou a rusínskou menšinu a pro zahraniční posluchače. Československý rozhlas zasáhl i do státotvorných událostí. Při Pražském povstání v roce 1945 a při vpádu vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 se stal srdcem odporu proti okupantům a jediným zdrojem objektivních informací…

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.