Zlaté medaile roku 2023

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2023 - Zlatá medaile Max Švabinský

2023 - Zlatá medaile Max Švabinský

Zlatá medaile Max Švabinský - rok 2023

Více informací


39 990Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Zlatá medaile Max Švabinský - rok 2023

Autor: -

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 15,56 g

Průměr : 28 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká, číslovaná

Náklad : 99 ks!!!

Emise : září 2023

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

V roce 2023 si připomínáme 150. výročí narození Maxe Švabinského. Při této příležitosti vznikla půluncová zlatá medaile České mincovny, která je součástí volného cyklu nejkrásnějších nerealizovaných návrhů přihlášených do soutěží České národní banky.

Příchod Maxe Švabinského na svět musel v roce 1873 na malém městě způsobit poprask. Narodil se totiž šestnáctileté svobodné matce. Jeho otec – student, který bydlel u Švabinských v podnájmu – se k nemanželskému synovi neznal, a tak ho s láskou vychovala celá rodina. Chlapec odmalička pomáhal s chodem domácnosti. Měl mimořádné výtvarné nadání a již v deseti letech prodával svá první díla, která vystavoval ve výkladní skříni kroměřížské lékárny. Říkalo se mu „zázračné dítě“. Maloval obrazy osudových žen, které ho obklopovaly, a tomuto tématu zůstal věrný i v dospělosti – jenom maminku a babičku vystřídaly romantické múzy a k portrétům přibyly erotické motivy. Dlužno dodat, že umělcovy vztahy s něžným pohlavím byly bouřlivé. Například jeho láska k první manželce vzala za své poté, co se zamiloval do švagrové… Švabinský však neobdivoval jen ženský půvab, ale všechny krásy světa a proslavil se malbami krajiny a přírody. Stal se autorem řady poštovních známek, nejkrásnějších československých bankovek i barevných oken v katedrále svatého Víta. Vrcholem jeho tvorby se pak staly podobizny tvořící unikátní galerii význačných českých osobností Švabinského doby.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.