Zlaté medaile roku 2023

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2023 - Desetidukát Slovenské republiky 2023 - Marie Terezie

2023 - Desetidukát Slovenské republiky 2023 - Marie Terezie

Desetidukát Slovenské republiky - Marie Terezie - Bratislava - korunovační město - rok 2023

Více informací


79 990Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Desetidukát Slovenské republiky - Marie Terezie - Bratislava - korunovační město - rok 2023

 

Autor : Prokopová Veronika, DiS.

Materiál : zlato - Au 986

Hmotnost : 34,91 g

Průměr : 42 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 100 ks

Emise : březen 2023

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Třetí Dukátová řada České mincovny, která vznikla v roce 2023 pro slovenské sběratele a investory, vypráví o bratislavských korunovacích uherských králů. Na zlatém desetidukátu se představuje nejen královna Marie Terezie, ale také výjev ze čtvrté části korunovačního aktu.

Roku 1740 nečekaně zemřel Karel III. Jeho jediný syn zemřel jako dítě, a jeho země tak zdědila starší dcera Marie Terezie. Protože byla těhotná, musela být uherská korunovace odložena na rok 1741. Marie Terezie byla korunována podle starobylého ceremoniálu stejně jako muž. Po korunovaci ji magnáti pozdravili slovy „Vivat Rex Hungariae“ – „Ať žije uherský král“, neboť titul královny „Regina“ byl vyhrazen pro manželku panovníka. Marie Terezie vládla úspěšně po 40 let a s pomocí uherské šlechty postupně získala i další země, které jí jiní panovníci upírali – třeba království české.

„Závěrečný akt každé korunovace se odehrál na břehu Dunaje, na umělém kopečku tvořeném zeminou ze všech žup království. Panovník na koni symbolicky ťal ceremoniálním mečem na čtyři světové strany, čímž ukázal, že je připraven chránit zemi před všemi nepřáteli bez ohledu na to, odkud přijdou, vysvětluje slovenský historik Štefan Holčík, který je odborníkem na bratislavské korunovační slavnosti.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.