Zlaté Smart mince roku 2019

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2019 - Zlatá mince 5 NZD Operace Overlord

2019 - Zlatá mince 5 NZD Operace Overlord

Zlatá mince 5 NZD Operace Overlord - Válečný rok 1944 - rok 2019

Více informací


7 990Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá mince 5 NZD Operace Overlord z cyklu Válečný rok 1944 - rok 2019

 

Autor : Horák Petr, Mgr.

Materiál : zlato - Au 999,9

Nominální hodnota :  5 NZD

Hmotnost : 3,11 g

Průměr : 16 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 300 ks

Emise : červen 2019

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do zlaté papírové etue. Součástí je též certifikát pravosti ČM a.s.

Před 75 lety zahájili Spojenci nové tažení a otevřeli západní frontu druhé světové války. Legendární operaci Overlord, která to všechno umožnila, připomíná druhá zlatá mince České mincovny z minisérie Válečný rok 1944.

Dne 6. června 1944 nadešel den s velkým D a vypukla jedna z nejdůležitějších vojenských operací světových dějin – po dvou letech příprav se Spojenci vydali vstříc okupované francouzské Normandii. Když první ranní paprsky osvětlily horizont, němečtí pozorovatelé nedokázali pochopit, co se děje. Kam až oči dohlédly, se rozprostíral námořní svaz čítající více než pět tisíc lodí. Největší invazní flotila, jaká kdy byla sestavena, však nebyla tím jediným, co si Spojenci přichystali pro svého nepřítele. Z útrob plavidel podporovaných jedenácti tisíci letadly se v průběhu osmačtyřiceti hodin mělo vylodit na dvě stě tisíc mužů. Na své straně měli nevídané logistické zázemí, technickou převahu a díky obratné hře zpravodajských služeb, kterým se podařilo oklamat německý generální štáb, také moment absolutního překvapení. V cestě jim však stál takzvaný Atlantický val. Hitlerova smrtící soustava opevnění rozprostírající se od písčitých pláží po kolmé útesy přichystala spojeneckým vojákům „nejdelší den“ jejich životů. Přestože operace Overlord skončila úspěchem a osvobozování západní Evropy mohlo začít, muselo uběhnout ještě dlouhých jedenáct měsíců, než byla Třetí říše definitivně poražena…

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.