Zlaté Smart mince roku 2020

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2020 - Zlatá mince 5 NZD Konec II. světové války v Evropě

2020 - Zlatá mince 5 NZD Konec II. světové války v Evropě

Zlatá mince 5 NZD Drak - Konec II. světové války v Evropě - rok 2020

Více informací


7 990Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá mince 5 NZD Konec II. světové války v Evropě - rok 2020

 

Autor : Hric Miroslav, Mgr. Art., ArtD.

Materiál : zlato - Au 999,9

Nominální hodnota :  5 NZD

Hmotnost : 3,11 g

Průměr : 16 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 300 ks

Emise : květen 2020

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do zlaté papírové etue. Součástí je též certifikát pravosti ČM a.s.

V roce 2020 slavíme 75. výročí konce druhé světové války. První zlatá mince České mincovny z dvoudílné minisérie připomíná vítězství v Evropě.

Kdy přesně skončila druhá světová válka v Evropě? Názory na to se různí – pro někoho 7., pro dalšího 8. a pro jiného 9. května 1945. Proč ty zmatky? S blížícím se koncem největšího konfliktu v lidských dějinách bylo jasné, že se svět dočká zcela nového uspořádání, a každý v něm chtěl získat co nevýhodnější postavení… Němečtí velitelé se svou neodvratnou porážku snažili všemožně oddálit, a to nejen na bojišti, ale i u vyjednávacího stolu. Své západní nepřátele chtěli přesvědčit k podepsání separátního míru, aby všechny své síly mohli vrhnout do boje se Sovětským svazem. Pro západ to byla lákavá myšlenka – Sověti se totiž nezadržitelně valili do střední Evropy a bylo patrné, že po skončení války jen tak neodejdou. Winston Churchill dokonce nechal vypracovat plán operace, ve které by britští vojáci spolu s polskými exilovými jednotkami a německými válečnými zajatci zaútočili na rudoarmějce… K tomuto scénáři však nedošlo a Třetí říše byla nucena podepsat bezpodmínečnou kapitulaci. Stalo se tak 7. května 1945 ve francouzské Remeši. Přestože dokument podepsal zástupce Sovětského svazu, Josif Stalin jeho platnost neuznal. Vadilo mu, že takto významný akt se odehrál ve francouzském městě, což přisuzovalo klíčovou roli v porážce Německa západním zemím, i že jeho země byla zastoupena nevýznamným generálmajorem Susloparovem. Německá kapitulace se proto opakovala 8. května 1945 v Berlíně – v místě Stalinova triumfu za účasti maršála Žukova. Kvůli nejrůznějším průtahům došlo k podpisu dokumentu až chvíli před půlnocí, a tak v Moskvě, která leží v jiném časovém pásmu, oslavili den vítězství 9. května 1945.

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.