Zlaté Smart mince roku 2021

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2021 - Zlatá mince 10 NZD Polárníci - Dobytí severního pólu --...

2021 - Zlatá mince 10 NZD Polárníci - Dobytí severního pólu -- Proof

Zlatá mince 10 NZD Polárnící - Dobytí severního pólu - Proof - rok 2021

Více informací


17 790Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Zlatá mince 10 NZD Polárníci - Dobytí severního pólu -  Proof - rok 2020

 

Autor : Charvát Luboš

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 7,78 g

Průměr : 22 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 500 ks

Emise : únor 2021

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkového blistru.

Emitent (výrobce) si vyhrazuje právo upravit cenu, náklad, technické parametry a datum emise mincí či medailí. Cena je pouze orientační. Může být upravena výrobcem dle pohybu cen drahých kovů na světových trzích.

Dobytí severního pólu se v průběhu 20. století stalo posedlostí pro celou řadu objevitelů. Jejich dobrodružství připomíná první zlatá mince České mincovny z minisérie s názvem Polárníci.

Jako první člověk, který dosáhl severního pólu, byl oslavován Američan Frederick Cook. Jeho tvrzení o úspěšné arktické cestě, která měla vyvrcholit 21. dubna 1908, se však rychle ukázalo jako lživé, o což se postaral Robert Peary – zpočátku Cookův kolega, později nesmiřitelný rival. Právě on byl pak po většinu 20. století považován za skutečného pokořitele severního pólu. Vysněného cíle měl dosáhnout 6. dubna 1909, ale i tento čin je dnes na základě četných důkazů věrohodně zpochybňován… Technický pokrok umožnil dosažení severního pólu vzdušnou cestou a prvním, kdo nad ním měl přeletět letadlem, se 9. května 1926 stal Američan Richard Byrd. Také jeho tvrzení bylo rychle vyvráceno a prvním vzdušným dopravním prostředkem, který prokazatelně dosáhl severního pólu, se 12. května 1926 stala vzducholoď Norge. Na palubě nesla italského konstruktéra Umberta Nobileho, amerického dobrodruha Lincolna Ellswortha a norského polárníka Roalda Amundsena, který roku 1911 dobyl jižní pól. Protože se severní pól nachází na plovoucím ledovci, lze ho dosáhnout i pod vodou a toto prvenství si 3. srpna 1958 připsala posádka americké ponorky Nautilus. Prvními lidmi, kteří prokazatelně dosáhli severního pólu pozemní cestou, se pak 19. dubna 1968 stali členové výpravy Američana Ralpha Plaisteda, kterým namísto tažných psů sloužily sněžné skútry. Způsoby jak dosáhnout severní točny nebyly ani tehdy vyčerpány a dne 17. srpna 1977 se prvním hladinovým plavidlem, které si prorazilo cestu k severnímu pólu skrz pevný led, stal sovětský ledoborec Arktika.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.