Zlaté Smart mince roku 2021

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2021 - Zlatá investiční mince 500 NZD Kněžna Libuše

2021 - Zlatá investiční mince 500 NZD Kněžna Libuše

Zlatá desetiuncová investiční mince 500 NZD ve váze stodukátu - Kněžna Libuše - rok 20201

Více informací


570 000Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá desetiuncová investiční mince 500 NZD - Kněžna Libuše - rok 2021

 

Autor : Oplištil Josef, MgA.

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 348,5 g

Průměr : 65 mm

Provedení : Standard

Hrana : hladká

Náklad : 50 ks

Emise :  květen 2021

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dřevěné etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Poznámka:

Toto zboží čeká na svou ražbu. Chcete-li mít jistotu dodání tohoto titulu, neváhejte s objednávkou.

Emitent (výrobce) si vyhrazuje právo upravit cenu, náklad, technické parametry a datum emise mincí či medailí. Cena je pouze orientační. Může být upravena výrobcem dle pohybu cen drahých kovů na světových trzích.

Kněžna Libuše patří k nejznámějším postavám české mytologie. Velká žena se proto stala motivem velké zlaté mince České mincovny o hmotnosti stodukátu.

Krok,
mytický vojvoda Čechů, byl vážený, důmyslný a rozvážný muž. Lidé z celé země se za ním sjížděli, aby je rozsoudil. Měl tři dcery: nejstarší Kazi, kouzelnici a léčitelku, prostřední Tetu, kněžku promlouvající s duchy, a nejmladší Libuši, jasnozřivou věštkyni, kterou si lid zvolil do svého čela po Krokově smrti. Stejně jako její otec spravedlivě soudila sváry a neshody mezi lidmi, ale byli tací, kterým se její postavení nelíbilo. Výkřiky rozhněvaného staršiny „Dlouhé vlasy, krátký rozum!“ a „Hanba mužům, kterým žena vládne!“ vstoupily do dějin. Přestože byla kněžna silná a mohla svého kritika ztrestat, jako moudřejší se rozhodla ustoupit a pravila: „Ženská jsem a jako žena se chovám; že vás nesoudím železnou metlou, zdá se vám, že málo rozumím. Je potřeba, abyste měli správce nad ženu přísnějšího. Mějtež ho!“ Z vnuknutí bohů pak určila místo, kde lid našel svého nového vládce. Byl jím bájný Přemysl Oráč, který se po Libušině boku stal zakladatelem mocné dynastie Přemyslovců…

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.