Zlaté Smart mince roku 2022

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2022 - Zlatá investiční mince 50 NZD Nefertiti - Osudové ženy

2021 - Zlatá investiční mince 50 NZD Amelia Earhart - Osudové ženy

Zlatá investiční mince 50 NZD Nefertiti - Osudové ženy - rok 2022

Více informací


64 990Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá investiční mince 50 NZD Nefertiti - Osudové ženy - rok 2022

 

Autor : Vojtěch Dostál, DiS.

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 200 ks

Emise : srpen 2022

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Sedmou osudovou ženou, kterou připomíná zlatá mince z volného cyklu České mincovny, se stala staroegyptská královna Nefertiti.

Následník trůnu Amenhotep si svou nastávající nemohl vybrat, ale přestože mu ji předurčili rodiče, nemohl být šťastnější. Svůj život měl totiž spojit s proslulou Nefertiti, jejíž výmluvné jméno znamenalo „Kráska přichází“. Bohyně s nezvykle jemnými rysy a světlou pletí mladíkovi učarovala natolik, že ji po své korunovaci učinil spoluvládkyní Egypta. Faraoni mívali mnoho manželek a ještě více konkubín, ale nebylo obvyklé, aby se některá z nich stala královnou. Ambiciózní Nefertiti však přebírala stále více panovnických pravomocí. Na zdech chrámů byla dokonce vyobrazována ve stejné velikosti jako její manžel, který ustavil kult jediného slunečního boha Atona a přijal jméno Achnaton. Pokud lze věřit dochovaným rytinám, královna se věnovala činnostem, které byly za normálních okolností vyhrazené mužům – zaháněla nepřátelská vojska a předsedala slavnostním ceremoniím. V době, kdy egyptská říše dosáhla svého vrcholu, byla Nefertiti dost možná nejmocnější ženou světa. I po třech tisíciletích si ji však pamatujeme především jako uhrančivou krásku…

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.