Zlaté Smart mince roku 2022

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2022 - Zlatá mince 10 NZD Leif Eriksson - Objevení Ameriky

2022 - Zlatá mince 10 NZD Lidice a Ležáky - Operace Anthropoid

Zlatá mince 10 NZD Leif Eriksson - Objevení Ameriky - Proof - rok 2022

Více informací


17 790Kč vč. DPH

2 zboží na skladě

Zlatá mince 10 NZD Leif Eriksoon - Objevení Ameriky - Proof - rok 2022

 

Autor : Horák Petr, Mgr.

Materiál :  zlato - Au 999,9

Hmotnost : 7,78 g

Průměr : 22 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 500 ks

Emise : únor 2022

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

První zlatá mince České mincovny z minisérie s názvem Objevení Ameriky připomíná dobrodružství vikingského mořeplavce Leifa Erikssona.

Legendární vikingové nebyli jen divokými nájezdníky, kteří nelítostně drancovali Evropu, ale také zkušenými mořeplavci, kteří ovládali divoký živel natolik, že se odvážili vydat neprozkoumaným západním směrem. V 8. století osidlovali menší souostroví – Hebridy, Orkneje a Shetlandy –, v 9. století si podmanili Island a v 10. století se vydali ještě dál. Seveřané tehdy potvrdili svou násilnou povahu, protože éru jejich převratných objevů odstartovala vražda. Muž jménem Thorvald byl pro úmyslné zabití vyhnán z Norska a usadil se na Islandu, kde založil rodinu. Jablko nepadlo daleko od stromu – jeho syn Erik Thorvaldsson, řečený Rudý, se dopustil hned dvojnásobné vraždy. Z tohoto těžkého hříchu se mohl vykoupit tříletým vyhnanstvím, jenže kam odejít z poslední výspy vikingského světa? Erik si vzpomněl na vyprávění námořníka, který poté, co ho bouře zahnala daleko od břehů Islandu, spatřil obrysy cizí země. Coby psanec neměl na vybranou, a tak se vydal do neznáma. Po 700 kilometrů dlouhé plavbě na západ skutečně objevil nový ostrov – dnešní Grónsko, kde tehdy panovalo příjemné mírné klima. Erika do exilu doprovázeli tři synové. Otcova objevná plavba na ně udělala obrovský dojem, a tak se rozhodli jít v jeho šlépějích. Druhorozeného Leifa Erikssona zaujalo vyprávění obchodníka, který popisoval, jak se plavil do Grónska a jak ho bouře odnesla na jihozápad, kde zahlédl neprozkoumané pobřeží. Neohrožený Leif, který byl doma spíše na moři než na souši, neváhal, koupil loď a okolo roku 1000 se vydal na 400 kilometrů dlouhou plavbu vstříc dobrodružství. Na jejím konci se stal prvním Evropanem, který stanul na americké půdě. Vikingy překvapilo bohatství místní přírody s dostatkem lovné zvěře, půdy k obdělávání a pastvy pro dobytek. Založili zde osadu, podnikli řadu dalších výprav, střetli se s Indiány, ale jejich neuvěřitelný objev nového světa upadl v zapomnění…

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.


Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.