Zlaté Smart mince roku 2022

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2022 - Sada 4 zlatých mincí 10 NZD Westminster Abbey

2022 - Sada 4 zlatých mincí 10 NZD Westminster Abbey

Sada 4 zlatých mincí 10 NZD Westminster Abbey - rok 2022

Více informací

Sleva!
59 290Kč vč. DPH

59 790Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Sada 4 zlatých mincí 10 NZD Westminster Abbey - rok 2022

 

Autor : Eisnerová Tereza, MgA.

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 7,78 g (4x)

Průměr : 22 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 300 ks

Emise : srpen 2022

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Každá zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a všechny společně jsou uloženy do dřevěné etue společně s certifikátem pravosti.

Volný cyklus České mincovny, který je věnován slavným svatostánkům, představuje po dominantách Prahy, Paříže a Vatikánu svou čtvrtou emisi. Sada čtyř zlatých mincí vzdává hold Westminsterskému opatství v Londýně.

Roku 616 se jednomu rybáři na ostrůvku u břehu řeky Temže zjevil svatý Petr. Když byla na místě tohoto zázraku postavena kaple, začala se psát historie jednoho z nejvýznamnějších míst Velké Británie. Král Eduard III. Vyznavač, pro kterého byla víra důležitější než cokoli jiného, zde o čtyři staletí později nechal vybudovat opatství s bazilikou, aby se vykoupil z nesplněného slibu, že vykoná pouť do Říma. Chrám věnovaný svatému Petrovi byl vysvěcen roku 1065, pouhý týden před královou smrtí. Aby ho lidé odlišili od staršího londýnského chrámu svatého Petra, začali mu říkat Westminsterské opatství. Eduardův následník zde byl korunován králem Anglie, čímž započala slavná tradice – od Viléma Dobyvatele roku 1066 po Alžbětu II. roku 1953. Vedle korunovací se ve Westminsteru konají také svatby a mnoho panovníků zde bylo pochováno. Po boku králů tu odpočívají i další významní lidé – například vědci Isaac Newton a Charles Darwin nebo básník Geoffrey Chaucer. Proslulému místu, kde spočívají ostatky slavného spisovatele a jeho kolegů, se říká Koutek básníků.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.