Zlaté Smart mince roku 2022

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2022 - Zlatá mince 50 NZD Mauzoleum v Halikarnassu - Sedm divů...

Zlatá mince 50 NZD Mauzoleum v Halikarnassu - Sedm divů světa

Zlatá mince 50 NZD Mauzoleum v Halikarnassu - Sedm divů světa - rok 2022

Více informací


59 990Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Zlatá mince 50 NZD Mauzoleum v Halikarnassu - Sedm divů světa - rok 2022

 

Autor : Brodská Petra, DiS.

Materiál : zlato - Au 999,9

Nominální hodnota :  50 NZD

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 200 ks

Emise : listopad 2022

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti ČM a.s.

Pátým ze sedmi divů starověkého světa je mauzoleum v Halikarnassu. Legendární památku připomíná zlatá mince České mincovny o hmotnosti jedné trojské unce.

Malá Asie – úzký pruh pobřeží, který je zbrázděný nesčíslnými zálivy – představuje skutečnou pokladnici historických civilizací. Dávno před naším letopočtem zde v dechberoucích městech kvetly vyspělé kultury. Zatímco nejsevernější řeckou kolonií byla bájná Trója, na samém jihu se rozkládala metropole Halikarnassos, která proslula jako domov jednoho ze sedmi divů světa. Městu vládl pyšný král Mausólos II., který si nadevše přál, aby se na něj vzpomínalo na věky věků. Rozhodl se proto, že pro sebe nechá vybudovat majestátní hrobku, která měla konkurovat i samotným egyptským pyramidám. Monument se podobal klasickým řeckým chrámům s nosnými sloupy, ale byl postaven na mohutném podstavci, a tak se tyčil až do výšky pětačtyřiceti metrů. Střecha měla podobu stupňovité pyramidy, která byla korunována gigantickým sousoším, jež představovalo Mausóla a jeho ženu Artemísii, jak jedou ve voze taženém koňským čtyřspřežím. Král se bohužel dokončení stavby nedožil. Poté, co zemřel, na dostavění pomníku dohlédla královna, která svého muže milovala nadevšechno na světě. Stavba, které se začalo říkat Mausoleum – čili „patřící Mausólovi“ –, byla natolik velkolepá, že se toto pojmenování vžilo jako obecné označení pro jakoukoliv velkou hrobku. Mausólovo přání se splnilo – jeho jméno bude žít navěky…

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.