Zlaté Smart mince roku 2022

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2022 - Zlatá mince 250 NZD Zlatá bula sicilská - 5 Oz

2022 - Zlatá mince 250 NZD Zlatá bula sicilská - 5 Oz

Zlatá investiční mince 250 NZD - Zlatá bula sicilská - rok 2022

Více informací


312 700Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Zlatá investiční mince 250 NZD - Zlatá bula sicilská - rok 2022

 

Autor : Fojtů Zbyněk, Ak. soch.

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 139,5 g

Průměr : 50 mm

Provedení : Standard

Hrana : hladká

Náklad : 99 ks

Emise : září 2022

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Přemysl Otakar I. patří k nejvýznamnějším osobnostem naší historie – zachránil zemi na pokraji kolapsu a učinil z ní silné a vážené evropské království. Pomohla mu v tom Zlatá bula sicilská, jejíž význam připomíná zlatá mince České mincovny s hmotností odvozenou od historických čtyřicetidukátů.

Když Přemysl Otakar I., v pořadí třetí český král, usedl na trůn, jeho země byla zamořena korupcí a podvratnými živly, nepřáteli domácími i zahraničními. S takovou situací se nemínil smířit a hodlal nastolit řád – mimo jiné proto, že byl prvním českým králem, jehož titul měli zdědit také jeho potomci. Toto nevšední privilegium potvrzovala Zlatá bula sicilská, kterou roku 1212 přemyslovskému panovníkovi udělil Fridrich II. jako odměnu za pomoc v boji o říšskou korunu. Protože Fridrich v té době ještě nebyl římským králem, a tak nedisponoval říšskými insigniemi, opatřil soubor listin pečetí Sicílie, které vládnul… Přemysl Otakar I., povzbuzen udělením dědičného titulu, pak při dosahování vytyčených cílů neznal kompromis. Pomáhaly mu v tom diplomatické schopnosti i vojenská zdatnost. Jeho rozvaha mu umožňovala uzavírat výhodné dohody, ale zároveň bez výčitek odstraňoval překážky, které mu stály v cestě. Když umíral, předával svému synovi Václavu I. zemi uvnitř pokojnou a svornou, navenek respektovanou a obávanou. Po právu je tak Přemysl Otakar I. vnímán jako tvůrce silného českého království.

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.