Zlaté Smart mince roku 2023

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2023 - Platinová mince 50 NZD Lázeňský trojúhelník - UNESCO -...

2023 - Platinová mince 50 NZD Lázeňský trojúhelník - UNESCO - Proof

Platinová investiční mince 50 NZD - Lázeňský trojúhelník - UNESCO - rok 2023

Více informací


48 990Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Platinová investiční mince 50 NZD - Lázeňský trojúhelník - UNESCO - rok 2023

Autor : Oplištil Josef, MgA., Čánská Petra, MgA.

Materiál : platina - Pt 999

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 100 ks

Emise : prosinec 2023

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Platinová medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Poznámka :

Toto zboží čeká na svou ražbu. Chcete-li mít jistotu dodání tohoto titulu, neváhejte s objednávkou.

Emitent (výrobce) si vyhrazuje právo upravit cenu, náklad, technické parametry a datum emise mincí či medailí. Cena je pouze orientační. Může být upravena výrobcem dle pohybu cen drahých kovů na světových trzích.

Patnáctá emise ze sběratelsko-investiční série platinových mincí, která vzdává hold českým památkám zapsaným na seznamu UNESCO, je věnována lázeňskému trojúhelníku. Ten se o zápis dělí s dalšími slavnými lázeňskými městy Evropy z Belgie, Francie, Itálie, Německa, Rakouska a Velké Británie.

Takzvaný lázeňský trojúhelník tvoří trojice měst ležících v nejzápadnějším cípu Čech – Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně. Tato mezinárodní letoviska jsou výjimečným dokladem fenoménu evropského lázeňství, které vzkvétalo od počátku 18. do poloviny 20. století. Lázeňská kultura, v níž se snoubí léčivá síla přírody s výjimečnou architekturou, přinesla nový pohled na medicínu i trávení volného času. Setkávali se zde lidé z celého světa, a lázeňská města tak měla obrovský vliv na demokratizaci evropské společnosti.

„Mariánské lázně symbolizuje kolonáda Karolinina pramene, Karlovy Vary jsou zastoupeny Tržní kolonádou a Františkovy lázně reprezentuje známá socha nahého chlapce Františka, popisuje reverzní stranu mince medailérka Lenka Nebeská, DiS. Všechny tři motivy propojuje trojúhelník, jehož vrcholy odkazují na rozmístění lázeňských měst na mapě. Obvod reverzu lemuje perlovec s opisem LÁZEŇSKÝ TROJÚHELNÍK. Averzní strana mince, která je společná celé platinové sérii, pak nese koláž architektonických prvků z rozličných českých staveb zapsaných na Seznamu světového dědictví UNESCO. Protože mince České mincovny vycházejí v licenci zahraničního emitenta, kterým je ostrov Niue, nese averz ještě jeho nezbytné atributy – nominální hodnotu 50 DOLLARS (NZD), jméno a portrét královny Alžběty II. a rok emise 2022.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.