Zlaté Smart mince roku 2023

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2023 - Sada dvou zlatých inv. mincí 50 NZD Český lev a Orel -...

2023 - Sada dvou zlatých inv. mincí 50 NZD Český lev a Orel - Standard - orientační cena

Sada dvou zlatých investičních uncových mincí 2x50 NZD - Český lev a Orel - rok 2023 - Standard

Více informací


119 900Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Sada dvou zlatých investičních mincí 2x50 NZD - Český lev a Orel - rok 2023 - Standard

Autor : Baltaev Asamat, DiS., Dašek Martin, MgA.

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 62,2 g

Průměr :  37 mm

Provedení : Standard

Hrana : vroubkovaná

Náklad : 200 ks

Emise : březen 2023

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Každá zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a společně jsou uloženy do dárkové etue ze světlého dřeva.

Emitent (výrobce) si vyhrazuje právo upravit cenu, náklad, technické parametry a datum emise mincí či medailí. Cena je pouze orientační. Může být upravena výrobcem dle pohybu cen drahých kovů na světových trzích.

Sada, jejíž celková hmotnost čítá dvě trojské unce ryzího zlata, obsahuje dvě investiční mince České mincovny – Českého lva a Orola s ročníkem 2023.

Česká mincovna má s výrobou investičních mincí (tzv. bullion coins) bohaté zkušenosti. Zlaté a stříbrné mince „Český lev“, které se razí v Jablonci nad Nisou od roku 2017, si oblíbili investoři nejen v České republice a na Slovensku, ale také v Maďarsku, Německu, Číně, Hongkongu, Jižní Koreji, Kanadě či Spojených státech amerických. Do své nabídky si je vyžádal rovněž největší online distributor drahých kovů na světě. Jedním z důvodů, proč se investiční mince České mincovny tak rychle zařadily po bok slavných světových protějšků, je jejich nízký emisní náklad. Zatímco investiční mince zahraničních mincoven jsou raženy v řádech milionů kusů, emisní limit mincí ražených v České republice se počítá na stovky či tisíce. Tato skutečnost zvyšuje potenciál zhodnocení investice a přidává jí sběratelský rozměr. Díky uměleckému zpracování pak mince skvěle poslouží také jako originální a hodnotný dárek – k promoci, ke svatbě, k narození dítěte i jen tak pro radost… V roce 2020 Česká mincovna otevřela kamennou pobočku v Bratislavě a při té příležitosti začala razit ještě investiční mince s názvem „Orol“. Parametry a přednosti těchto ražeb kopírují „České lvy“, ale liší se použitým motivem, který je určen především Slovákům.

Český lev: Reverzní straně mince vévodí česká heraldická šelma v netradičně realistickém podání, která střeží Svatováclavskou korunu. Averzní strana pak předkládá lipové ratolesti a orlici, která je syntézou svatováclavského, moravského a slezského dravce. Autorem reliéfu je medailér Asamat Baltaev, DiS.

Orol: Reverzní straně mince vévodí letící orel skalní, který je pánem Tater, a pod ním se tyčí velkolepý horský vrchol Kriváň. Averzní strana je pak poseta ornamenty čičmanského vzoru, který je unikátním doplňkem slovenské lidové architektury. Reliéf je dílem medailéra MgA. Martina Daška.

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

  • Nominální hodnota 2x2 NZD
  • Autor Jaroslav Bejvl/Asamat Baltaev, DiS.
  • Materiál Ag 999
  • Průměr 37 mm
  • Ryzí hmotnost 62,2 g
  • Provedení Reverse prof/Standard
  • Hrana vroubkovaná
  • Limitovaný náklad 2.000 ks
  • Emise červen 2018
  • Emitent Česká mincovna a.s.
  • Mincovna Česká mincovna a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.