Zlaté Smart mince roku 2023

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2023 - Zlatá mince 10 NZD Emigrace 68 - Pražské jaro

2023 - Zlatá mince 10 NZD Emigrace 68 - Pražské jaro

Zlatá mince 10 NZD Pražské jaro - Emigrace 68 - Proof - rok 2023

Více informací


17 790Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Zlatá mince 10 NZD Pražské jaro - Emigrace 68 - Proof - rok 2023

 

Autor : Hric Miroslav, Mgr. Art., Art. D.

Materiál :  zlato - Au 999,9

Hmotnost : 7,78 g

Průměr : 22 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 300 ks

Emise : říjen 2023

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Poslední zlatá mince České mincovny ze čtyřdílné minisérie, která připomíná události „pražského jara“, je věnována československé emigraci.

Hned v prvních hodinách okupace Československa začala rozsáhlá emigrační vlna. Lidé, kteří netušili, co jim invaze vojsk Varšavské smlouvy přinese, utíkali do zahraničí bez pasů či výjezdních doložek. Díky uvolnění v roce 1968 trávilo rekordní množství Čechoslováků dovolenou v cizině a i řada z nich se rozhodla, že se do vlasti nevrátí. Překročit hranice bylo možné do 8. října 1969, kdy normalizační vláda cestování zakázala. Do doby, kdy benevolence pohraničníků skončila, z Československa uteklo na 150 tisíc lidí ze všech vrstev společnosti, ale odcházeli především ti mladí, kvalifikovaní a vzdělaní. Západ invazi jen vlažně odsoudil, protože měl jiné starosti – vzpomínky na nedávnou Karibskou krizi byly stále živé, Evropou zmítaly studentské nepokoje a v Americe sílily protesty proti vleklé válce ve Vietnamu. Přesto se českoslovenští uprchlíci dočkali vřelého přijetí. Azyl nacházeli v Rakousku, SRN, Švýcarsku či USA. Zpočátku komunisté pohlíželi na emigranty jako na nepřátele režimu – jejich majetky byly konfiskovány a rodiny perzekuovány. Na konci 70. let Československo svůj postoj zmírnilo a dalo občanům, kteří nelegálně pobývali v cizině, možnost návratu. Tu však využil jen málokdo. Rodiny zůstávaly rozdělené a do roku 1989 z ČSSR odešlo na 300 tisíc lidí…

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.


Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.