Zlaté Smart mince roku 2024

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2024 - Zlatá mince 50 NZD Machu Pichu - Sedm nových divů světa...

2024 - Zlatá mince 50 NZD Machu Pichu - Sedm nových divů světa - orientační cena

Zlatá mince 50 NZD Machu Picchu - Sedm nových divů světa - rok 2024

Více informací


65 950Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Zlatá mince 50 NZD Machu Picchu - Sedm nových divů světa - rok 2024

 

Autor : Ludmila Kracíková, DiS.

Materiál : zlato - Au 999,9

Nominální hodnota :  50 NZD

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 200 ks

Emise : duben 2024

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti ČM a.s.

Poznámka :

Toto zboží čeká na svou ražbu. Chcete-li mít jistotu dodání tohoto titulu, neváhejte s objednávkou.

Emitent (výrobce) si vyhrazuje právo upravit cenu, náklad, technické parametry a datum emise mincí či medailí. Cena je pouze orientační. Může být upravena výrobcem dle pohybu cen drahých kovů na světových trzích.

Třetím z nových sedmi divů světa je sídlo Inků Machu Picchu. Legendární památku připomíná zlatá mince České mincovny o hmotnosti jedné trojské unce.

Majestátní Andy, které se táhnou podél západního pobřeží Jižní Ameriky, jsou nejdelším horským pásmem světa. Jsou čarokrásné, ale také smrtící a jen málokdo se odváží je překročit. Staří Inkové však na strmých svazích – ve výškách, kde je nouze i o kyslík – dokázali vzkvétat. Důkazem je peruánské město Machu Picchu. Nikdo dnes netuší, k čemu dechberoucí sídlo, jež se nachází 2430 metrů nad mořem, sloužilo. Mohlo být posvátným místem – observatoří, obětištěm či klášterem slunečních panen. Je možné, že patřilo vládnoucí elitě, která chtěla uniknout hluku přelidněných metropolí. Snad bylo domovem samotného vládce Inků Pachacutiho. Existují i domněnky, že bylo zemědělskou laboratoří, nebo dokonce trestaneckou kolonií. V každém případě vzniklo v naprosté harmonii s horským terénem. Ze tří stran je obklopeno prudkým srázem a řekou. Přímo pod ním se nachází tektonický zlom, který všímavým stavitelům usnadnil těžbu kamene a odváděl vodu během katastrofálních záplav. Žulové bloky, ze kterých bylo město vybudováno, jsou dokonale opracované a poskládané – nepojí je žádná malta, a tak odolávají zemětřesením. Díky tomu Machu Picchu přetrvalo po staletí. Roku 1911 bylo znovu objeveno a od té doby nás nepřestává fascinovat…

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.