Zlaté Smart mince roku 2024

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2024 - Zlatá mince 5 NZD Machu Picchu - Sedm nových divů světa...

2024 - Zlatá mince 5 NZD Machu Picchu - Sedm nových divů světa

Zlatá mince 5 NZD Machu Picchu - Sedm nových divů světa - rok 2024

Více informací


9 950Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Zlatá mince 5 NZD Machu Picchu - Sedm nových divů světa - rok 2024

 

Autor : Ludmila Kracíková, DiS.

Materiál : zlato - Au 999,9

Nominální hodnota :  50 NZD

Hmotnost : 3,11 g

Průměr : 16 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 500 ks

Emise : duben 2024

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a zatavena do speciálního balení.

Poznámka :

Toto zboží čeká na svou ražbu. Chcete-li mít jistotu dodání tohoto titulu, neváhejte s objednávkou.

Emitent (výrobce) si vyhrazuje právo upravit cenu, náklad, technické parametry a datum emise mincí či medailí. Cena je pouze orientační. Může být upravena výrobcem dle pohybu cen drahých kovů na světových trzích.

Třetím z nových sedmi divů světa je sídlo Inků Machu Picchu. Legendární památku připomíná zlatá mince České mincovny o hmotnosti jedné desetiny trojské unce.

O vyspělé civilizaci, která mezi 13. a 16. stoletím našeho letopočtu expandovala napříč Jižní Amerikou, toho mnoho nevíme, ale jedno je jisté – Inkové byli mistři stavitelé. Nezpochybnitelným důkazem jejich zručnosti je dechberoucí peruánské město Machu Picchu. Toto sídlo leží v nepřístupných Andách ve výšce 2430 metrů nad mořem a představuje dokonalé propojení architektury s dramatickou krajinou horských pralesů. Chrámy, oltáře, domy, schodiště, zdi – to vše zde bylo vybudováno z dokonale opracovaných žulových bloků. Všechny kameny do sebe zapadají takovým způsobem, že mezi ně nelze vložit ani list papíru, a to bez použití jakéhokoli pojiva. Inkové sice neznali kolo, ale budovali stavby, které odolávaly zemětřesení. Rozváděli vodu a kamenité svahy přetvářeli v úrodné terasy. V nejslavnějším období žilo v Machu Picchu až tisíc lidí, ale svůj vyspělý domov nakonec museli opustit – snad kvůli moru, hladomoru či válce. Inkové se marně snažili naklonit si bohy pomocí krvavých rituálů. Jejich říši nakonec rozvrátili španělští dobyvatelé, ale město ukryté v horách nenašli. V průběhu staletí ho pohltila vegetace a dočista se na něj zapomnělo. Nedochoval se o něm žádný záznam a jeho znovuobjevení v roce 1911 proto bylo obrovským překvapením…

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.