Běžná kvalita (standard)

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2018 - Stříbrná mince Klaudyánova mapa Čech - Standard

Stříbrná mince Klaudyánova mapa Čech - Standard

Pamětní stříbrná mince vydaná k 500. výročí Vydání Kaludyánovy mapy - první mapy Čech, Standard

Více informací


490Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Pamětní stříbrná mince vydaná k 500. výročí Vydání Klaudyánovy mapy - první mapy Čech, Standard - emise únor 2018

 

Nominální hodnota : 200 Kč

Autor : ak. soch. Zbyněk Fojtů

Materiál : 925 Ag, 75 Cu

Průměr : 31 mm

Síla : 2,2 mm

Hmotnost : 13 g

Provedení : běžná kvalita (Standard)

Hrana : vroubkovaná

Limitovaný náklad : - ks

Emise : 28. únor 2018

Emitent : ČNB

Mincovna : Česká mincovna, a.s.

Každá stříbrná mince je uložena v ochranné plastové kapsli. Součástí je též certifikát pravosti České národní banky.

 

Tuto minci nabízíme také ve špičkové kvalitě (proof) !!!

 

Klaudyánova mapa je nejstarším známým původním kartografickým zobrazením Čech. Autorem mapy je Mistr Mikuláš Klaudyán, vlastním jménem Kulha, mladoboleslavský lékař, knihtiskař a významný podporovatel činnosti Jednoty bratrské. V roce 1517 nechal Klaudyán v Norimberku v dílně Jeronýma Höltzela zhotovit dřevěné tiskařské desky, na jejichž základě byla mapa následujícího roku vytištěna. Účel vydání mapy není dosud přesně znám. Vlastní mapa je součástí listu, který z kartografického, heraldického i obrazového hlediska reflektuje dobové společenské a náboženské poměry na počátku 16. století v Čechách.

Klaudyánova mapa je orientovaná k jihu a je umístěna v dolní třetině celého listu. Obsahuje schematické znázornění lesů a pohoří, říční síť, hlavní zemské stezky s vyznačením vzdálenosti v mílích. Sídla (celkem 280 hradů a českých měst) jsou rozlišena mapovými značkami podle vlastníků a náboženského vyznání. Pozoruhodná je obrazová, textová a heraldická výzdoba, umístěná v horních dvou třetinách mapového listu. Zcela nahoře je zobrazen český a uherský král Ludvík Jagellonský a znaková galerie zemí, v nichž dle titulatury vládl. Pod obrazem panovníka se nacházejí alegoricky zpracované obrázky a náboženské mravoučné texty. Následuje pět řad znaků nejvyšších zemských hodnostářů a znaky měst Prahy, Kutné Hory a Žatce. Výklad alegorických částí (vůz tažený na dvě strany rozhádanými cestujícími, kresba přepadaného kupeckého vozu) je dodnes předmětem zájmu historiků jagellonského období.

Mapa byla pravděpodobně vytištěna v menším nákladu, ale povědomí o ní se rozšířilo díky často zhotovovaným kopiím, z nichž nejstarší a nejznámější publikoval ve zjednodušené podobě v roce 1545 basilejský profesor Sebastian Münster. Jediný dnes téměř kompletně dochovaný původní exemplář je jako součást biskupské knihovny v majetku Biskupství litoměřického a je uložen ve Státním oblastním archivu v Litoměřicích. V roce 1977 byl prohlášen za archivní kulturní památku. Rok vydání Klaudyánovy mapy je dnes považován za počátek české kartografie. Mapa zaujímá významné místo také v kartografii evropské, vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o první samostatně tištěnou mapu středoevropské země. Mapa sama tvoří díky úrovni svého zpracování i unikátnímu obsahovému pojetí značně ceněné historické a umělecké dílo.

Zdroj textu či obrazové části: internetové stránky ČNB

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.