Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2015 - Zlatá mince 5 NZD Pražské povstání - Proof

2015 - Zlatá mince 5 NZD Pražské povstání - Proof

Zlatá mince 5 NZD Pražské povstání - Proof - rok 2015

Více informací


5 490Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá mince 5 NZD Pražské povstání - Proof - rok 2015

 

Autor : Jakub Orava

Materiál : zlato - Au 986

Hmotnost : 3,49 g

Průměr : 20 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 200 ks

Emise : květen 2015

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do zlaté papírové etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Od počátku roku 1945 se v protektorátu Čechy a Morava připravovalo celonárodní povstání s cílem osvobodit se jednou provždy od německé nadvlády. Vzhledem k dalším evropským událostem, které naznačovaly blížící se konec 2. světové války, mělo toto povstání také pomoci zabránit Němcům ve vyloupení či zničení našeho průmyslového potenciálu.

Pražské povstání vypuklo 5. května 1945 a na své konto si podle seznamu padlých, jenž po 70 letech letos dokončil Vojenský historický ústav, připsalo téměř tři tisíce obětí. Čtyři dny bojoval náš národ proti útlaku své vlasti a přinesl na oltář osvobození mnoho obětí. Česká mincovna všem odvážným, kteří se tehdy během čtyř krvavých květnových dní postavili mocnému nepříteli.

Pražské povstání je vyobrazeno na averzu pohledem na barikádu v pražských ulicích, jemuž v popředí dominuje vítězně vlající československá zástava. Reverz patří atributům emitenta – portrétu královny Alžběty II. ve středovém poli mince a textům ELIZABETH II., NIUE ISLAND, FIVE DOLLARS a 2015 po jejím obvodu.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.