Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2015 - Zlatá investiční mince 500 NZD 100dukát svaté Ludmily

2015 - Zlatá investiční mince 500 NZD 100dukát svaté Ludmily

Zlatá investiční mince 500 NZD 100dukát svaté Ludmily - rok 2015

Více informací


388 000Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá investiční mince 500 NZD 100dukát svaté Ludmily - rok 2015

 

Autor : Jaroslav Bejv

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 348,5 g

Průměr : 65 mm

Provedení : standard

Hrana : hladká

Náklad : 50 ks

Emise : duben 2015

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dřevěné etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Doba dodání 21 dní!

Patronka Čech, babiček, matek, křesťanských vychovatelů a vinařů – všechna tato přízviska náleží svaté Ludmile, která je známá též jako matka České země. Byla vůbec první slovanskou světicí, již uctívají všichni pravoslavní Slované, z římských katolíků se k ní pak hlásí pouze naše země. 

Ludmila se narodila kolem roku 860 jako dcera vladyky Slavibora. V útlém mládí se provdala za Přemyslovce Bořivoje I. Oba přijali od svatého Metoděje kolem roku 883 na Velké Moravě křest. Pro Ludmilu to znamenalo nesmírně hluboký životní zlom. Svému muži porodila sedm dětí a po jeho smrti pobývala na hradě Tetín. Knížecí stolec postupně obsadili její synové Spytihněv a poté Vratislav, jenž roku 921 předčasně zahynul – vlády se jménem jeho nedospělého syna Václava ujala Ludmilina snacha Drahomíra. Ludmile byla svěřena péče o vnuka, kterého vychovávala v lásce k slovanské bohoslužbě, což nebylo jeho matce příliš po chuti Stejně jako představa, že se s ní bude muset dělit o svou moc v zemi. Najala si tedy na Ludmilu vrahy a nechala ji ještě téhož roku na Tetíně uškrtit. Ludmilino tělo bylo narychlo pohřbeno do země u tetínské hradební zdi. Odtud nechal Václav roku 924 babiččiny ostatky převézt do Prahy, kde ji dal v kostele sv. Jiří s velkou pietou pohřbít a položil tak základy Ludmilina kultu. Její svátost byla uznána mezi lety 1143–1144.

Reverz  je věnován portrétu světice. Averz mince nese vedle atributů emitenta plastiku hradu Tetína a Ludmilina hrobu spolu s šálou, která symbolizuje Ludmilinu smrt.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.