Stříbrné medaile roku 2022

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2022 - Stříbrná medaile Krušné hory a Marzebilla - Strážci...

2022 - Stříbrná medaile Krušné hory a Marzebilla - Strážci Českých hor

Stříbrná medaile Krušné hory a Marzebilla - Strážci Českých hor - rok 2022

Více informací


1 790Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná medaile Krušné hory a Marzebilla - Strážci Českých hor - rok 2022

Autor: Wichnerová Majka, Ak. soch.

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 500 ks

Emise : listopad 2022

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Marzebilla – vládkyně Krušných hor – je posledním dobrým duchem, který se objevuje na stříbrné medaili České mincovny z cyklu Strážci českých hor.

Marzebilla,
jejímž domovem jsou Krušné hory, je náladová víla. Někdy je vlídná, jindy zlomyslná a dokáže být i vysloveně nepřátelská. Zatímco hodnému člověku ukáže místa, kde roste hojnost lesních plodů, zlého zavede do nejhlubšího močálu. Přestože se ke každému chová tak, jak si dotyčný zaslouží, v její povaze se zračí zatrpklost vůči lidem, pro kterou má dobrý důvod… Dcera zámeckého pána Marzebilla měla sličnou tvář a dobré srdce. Její otec si přál, aby odešla do kláštera, kde by se jí dostalo výchovy a vzdělání, jenže ona se rozhodla jinak – zamilovala se do rytíře z Výsluní, který její lásku opětoval. Otec jim požehnal a přichystal veselku. Velký den však narušil loupeživý rytíř z Husbergu, který chtěl ruku krásné dívky pro sebe. Oba nápadníci tasili meče a rozpoutal se lítý boj, ve kterém zvítězil rytíř z Výsluní. Domníval se, že jeho sok je po smrti, a otočil se ke své nastávající, ale to byla chyba. Rytíř z Husbergu ho zákeřně bodl do zad. Zdrcená nevěsta seslala na vraha svého milého strašlivou kletbu a utekla do lesů. S sebou si vzala jen železnou rukavici na památku. Loupeživý rytíř do roka zemřel, jeho sídlo se rozpadlo a lidé od té doby v krušnohorských lesích potkávají mlžnou bytost. Někdy je to dívka, jindy stařena, ale vždycky má na ruce železnou rukavici…

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.