Stříbrné Smart mince roku 2019

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2019 - Vynálezy Leonarda da Vinci 1 NZD Helikoptéra

2019 - Na kolech 1 NZD Vynálezy Leonarda da Vinci - Helikoptéra

Stříbrná mince 1 NZD Vynálezy Leonarda da Vinci - Helikoptéra - rok 2019

Více informací


1 690Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná mince 1 NZD Vynálezy Leonarda da Vinci - Helikoptéra - rok 2019

 

Autor : Baltaev Asamat, Dis.

Materiál : stříbro - Ag 999

Nominální hodnota : 1 NZD

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 1.000 ks

Emise : leden 2019

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do stříbrné dárkové krabičky.

Čtyřdílná minisérie České mincovny s všeříkajícím názvem „Vynálezy Leonarda da Vinci“ vychází u příležitosti 500. výročí okamžiku, kdy renesanční muž vydechl naposledy. První stříbrná mince představuje létající stroj, který lze přirovnat k dnešní helikoptéře.

Leonarda už od malička fascinovali ptáci a snil o tom, že se jednou spolu s nimi vznese do oblak. Protože byl nejen nedostižným umělcem, ale také geniálním konstruktérem, načrtnul na 150 návrhů důmyslných strojů, které mu jeho sen měly splnit. Byly mezi nimi padáky či takzvané ornitoptéry, které měly k letu využívat mávání křídly. Dalším létajícím strojem, který měl k letu využívat sílu člověka, byl takzvaný „vzdušný šroub“. Proč právě šroub? Leonardo věřil, že vzduch je stlačitelný, a tak musí mít hmatatelnou hustotu, do které by se šroub mohl zavrtat – stejně jako vrut do dřeva. K tomuto závěru mohl dospět při pozorování okřídlených semen javoru, která při pádu na zem rotují. Když to jde dolů, proč by to se správným pohonem nemohlo jít i nahoru? Vynález byl vybaven složitým systémem pedálů, převodů a pák, kterými měla čtyřčlenná posádka roztočit spirálovitou vrtuli. Přestože Leonardo uvažoval o lehkých materiálech – lněném plátnu, rákosu a drátu –, byl by stroj příliš těžký. A protože by neměl dostatečný vztlak, nikdy by nevzlétl. Až na sklonku života si Leonardo uvědomil, že lidská síla ke vzlétnutí nestačí, a vrátil se k rýsovacímu prknu. To už je ale příběh dočista jiného vynálezu… Přesto se o čtyři století později Leonardovými výkresy inspiroval Igor Sikorskij – konstruktér prvního skutečného vrtulníku.

Poznámka :

Toto zboží čeká na svou ražbu. Chcete-li mít jistotu dodání tohoto titulu, neváhejte s objednávkou.

Emitent (výrobce) si vyhrazuje právo upravit cenu, náklad, technické parametry a datum emise mincí či medailí. Cena je pouze orientační. Může být upravena výrobcem dle pohybu cen drahých kovů na světových trzích

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.