Zlaté Smart mince roku 2019

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2019 - Zlatá mince Legendy čs. hokeje 25 WST Jiří Šlégr

2019 - Zlatá mince Legendy čs. hokeje 25 WST Jiří Šlégr

Zlatá mince 25 WST Legendy čs. hokeje - Jiří Šlégr - Proof - rok 2019

Více informací


17 790Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá mince 25 WST Legendy čs. hokeje - Jiří Šlégr - Proof - rok 2019

 

Autor : Baltaev Asamat, DiS.

Materiál :  zlato - Au 999,9

Hmotnost : 7,78 g

Průměr : 22 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 200 ks

Emise : březen 2019

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do zlaté papírové etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Dalším „zlatým hochem“, který se objevuje na zlaté minci České mincovny ze sběratelské série „Legendy československého hokeje“, se stal Jiří Šlégr.
„Když mám horší životní chvilku, vzpomenu si na Nagano. Když jsem ještě hrál a nešlo mi to, tak jsem se koukal na záznam, abych si připomněl ty krásné okamžiky. Přepsali jsme hokejové dějiny, byl to asi největší turnaj všech dob. Co to udělalo s lidmi u nás, to byla revoluce. Když hokejista vyrůstá, hraje pro lidi. A já najednou potěšil ne litvínovského fanouška, ale rovnou národ. Víc neexistuje,“ vzpomíná Jiří Šlégr. Zlatá medaile z olympiády v roce 1998 přesto byla jen jedním z řady jeho hokejových úspěchů. V roce 2002 v barvách Detroit Red Wings získal Stanleyův pohár a v roce 2005 zvítězil na mistrovství světa. Coby držitel trojice prestižních trofejí se pak obránce s přezdívkou „Guma“ stal členem elitního spolku s názvem Triple Gold Club, který je u nás známý jako Trojkoruna. Tento spolek má v současnosti pouhých 28 členů a hned 2 z nich jsou Češi. Vedle Jiřího Šlégra je to ještě jeho spoluhráč z Nagana Jaromír Jágr.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.


Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.