Zlaté Smart mince roku 2023

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2023 - Zlatá mince 25 NZD Franz Kafka - Slavní umělci

2023 - Zlatá mince 25 NZD Franz Kafka - Slavní umělci

Zlatá mince 25 NZD Franz Kafka - Proof - rok 2023

Více informací


32 990Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Zlatá mince 25 NZD Franz Kafka - Proof - rok 2023

 

Autor : Oplištil Josef, MgA.

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 15,56g

Průměr : 28 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 100 ks

Emise : červenec 2023

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Na zlaté minci České mincovny z volného cyklu, který připomíná významné osobnosti světových dějin, se objevuje Franz Kafka.

Přestože se Franz Kafka nepovažoval za spisovatele, zařadil se mezi nejvlivnější osobnosti literatury 20. století. Přitom nechybělo mnoho a znal by ho jen úzký okruh zasvěcených. Za svého krátkého života vydal tento pražský, německy píšící literát několik krátkých prací – například povídku Proměna. Své rané texty zničil a stejný osud měl potkat i jeho vrcholné dílo, jenže spisovatel Max Brod se rozhodl vzepřít poslednímu přání svého přítele. Kafkovy existencialistické spisy zachránil a postupně je představil celému světu. Čtenáři, kterým se do rukou dostaly například romány Amerika, Proces a Zámek, zakusili stísňující pocity izolovanosti, úzkosti a bezvýchodnosti vyvolané absurdním byrokratickým zřízením moderní společnosti. Kafka považoval měnící se svět za vězení bez mříží, ze kterého není úniku. Prostřednictvím bizarních situací a tragikomických momentů vyjadřoval marnost a bezvýslednost lidského snažení. Jeho strach z odlidštění světa je dnes možná ještě aktuálnější než v době, kdy o něm psal…

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.