Zlaté Smart mince roku 2024

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2024 - Zlatá mince 50 NZD Petra - Sedm nových divů světa -...

2024 - Zlatá mince 50 NZD Petra - Sedm nových divů světa - orientační cena

Zlatá mince 50 NZD Petra - Sedm nových divů světa - rok 2024

Více informací


65 950Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Zlatá mince 50 NZD Petra - Sedm nových divů světa - rok 2024

 

Autor : Ludmila Kracíková, DiS.

Materiál : zlato - Au 999,9

Nominální hodnota :  50 NZD

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 200 ks

Emise : červen 2024

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti ČM a.s.

Poznámka :

Toto zboží čeká na svou ražbu. Chcete-li mít jistotu dodání tohoto titulu, neváhejte s objednávkou.

Emitent (výrobce) si vyhrazuje právo upravit cenu, náklad, technické parametry a datum emise mincí či medailí. Cena je pouze orientační. Může být upravena výrobcem dle pohybu cen drahých kovů na světových trzích.

Čtvrtým z nových sedmi divů světa je jordánské skalní město Petra. Legendární památku připomíná zlatá mince České mincovny o hmotnosti jedné trojské unce.

Starověká města byla budována v blízkosti řek, které jim poskytovaly dostatek vláhy. Petra však vyrostla ve skalách jordánské pouště, kde je nouze o každičkou kapku. Skalní město přesto dokázalo vzkvétat, za což vděčilo vynalézavosti národa Nabatejců, kteří sem přišli ve 4. století před naším letopočtem. Tito schopní obchodníci nashromáždili obrovské bohatství, které jim umožnilo vystavět množství dechberoucích skalních domů, chrámů, amfiteátrů a hrobek. Ze všeho nejdůležitější byl ale jejich geniální zavlažovací systém. Původně měla Petra sloužit jako posvátné pohřebiště, ale nakonec se stala obchodním uzlem, který v době největší slávy hostil na třicet tisíc lidí. Vyčerpané karavany vezoucí vzácné zboží do Evropy nevěřily vlastním očím, když uprostřed pustiny narazily na zahrady, vinice, fontány a dokonce obrovský bazén. Město prosperovalo a dařilo se mu i pod nadvládou Římanů, kteří ho dobyli ve 2. století našeho letopočtu. S postupem času však začalo upadat – kupci totiž postupně nacházeli jednodušší a rychlejší cesty k dychtivým zákazníkům. Po ničivých zemětřeseních a muslimské invazi, ke které došlo v 7. století, pak byla Petra dočista zapomenuta. Západní svět ji znovu objevil až v 19. století. Jednalo se o obrovskou senzaci, která přilákala zástupy archeologů, dobrodruhů i turistů. Zájem o starobylé město neutuchá, což dokazuje jeho zařazení na seznam nových sedmi divů světa…

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.